Bebek Bezindeki Gizem!!

Bundan böyle vakit buldukça, evde yapabileceğimiz küçük deneyleri 

blogumda paylaşmayı istiyorum ki meslekten pratiğe birşeyler çıksın.

Bugün ilk başlayacağımız minik bebeklerimizle ilgili.

Bu yazıdaki deney bebek bezlerine yönelik.

Bebek Bezindeki Gizem*


Eğer, hayatınızda bir kere olsun bebek bezi değiştirdiyseniz ki, okuyan anneler mutlaka değiştirmiştir, bebeğinizin cildinde bazen kalan küçük kristalleri de mutlaka farketmişsinizdir. Bu küçük kristaller, anti-toksik yani zararsız polimer parçacıkları olup bebeğin altında ve cildindeki fazla nemi kendi bünyesinde tutarak uzaklaştırmaya yararlar.

Deney için gerekli Malzemeler:
  • Tek kullanımlık bebek bezi( herhangi bir marka)
  • Ağzı fermuarlı torba
  • Makas
  • Su
  • Gazete
  • Tuz
  • Kaşık
Baby Diaper Secret
  1. Bir adet kullanılmamış(tercih edersiniz ki) bebek bezi alın. Gazete kağıdı üzerinde dikkatlice çizgilerinden kesin ve içindeki tüm pamuk çeşidi malzemeyi çıkarın. Hepsini resimdeki gibi bir fermuarlı poşete koyun.
  2. Gazete üzerine dökülmüş olabilecek tüm polimeri toplayıp, torbaya koyun. İçine  biraz üfleyin, yastık gibi olunca torbanın fermuarını kapayın.
  3. Torbayı birkaç dakika sallayın, pamuk mazleme ve polimer birbirinden ayrılsın. Torbanın dibinde polimer parçacıkları birikecektir. Ne kadar az polimer içerdiğine şaşırdınız dimi?
  4. Dikkatlice pamukları torbadan çıkartın, aman dikkat polimerler de pamuklarla çıkmasın.
  5. Kalan polimeri bir plastik bardağa döküp, üzerini su ile doldurun. Katılaşmaya başlayıncaya kadar karıştırın.
  6. Su ve polimerden oluşan jele bakın, kabı ters çevirin bakın semsert! Kaptan çıkartın ve oynayın. Yemediğiniz ve sonrasında elinizi yıkadığınız sürece Zararsızdır.
  7. Jeli geri kaba koyun, parmaklarınızla ezin. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Bakın neler oluyor?! Tuz jelin su tutma kapasitesini düşürür. İşiniz bitince tuzlu suyu lavaboya boşaltın.Baby Diaper Secret
  8. Yeni bir bez alın ( bez masrafları bu deneylerle artacak gibi!!) ve yavaşça üzerine 1/4 bardak ılık suyu orta kısmından dökün ve tekrar dökün tekrar dökün, bakın aslında kapasitesi ne kadar da fazlaymış!!
Bu nasıl oluyor?

Bebek bezindeki suyu absorplayan kimyasal aslında super absorbant da denilen polimer, Sodyum poliakrilattır. Bir polimer basit oalrak aynı moleküllerin tekrarlanmasından oluşan upuzun bir moleküldür. Monomerler zinciridir. Molekül deyince küçük birşey düşünmeyin, bazı polimerler milyonlarca monomerden oluşabilir.

Super-absorbant polimerler, su ile karşılaştıklarında çok büyük ölçeklerde genişleme yeteneğine sah

iptir. Burada su polimer molekülleri içinde kendine yer bulur. Şöyle de düşünebilriz, bu super absorbantlar 

çoook büyük süngerler gibidir. Öyle ki kendi ağırlıklarının 800 katı madde absorplayanları bile vardır. Bu tamamen ıslak bir bebektir!

Bezin içinden çıkardığımız , pamuksu lifler ise polimeri dağıtan ve bebeğin yumuşak bir jel üstünde oturmasını engelleyen bir göreve sahiptir. Gördüğümüz üzere, bu kadar azıcık polimer bile çok fazla su tutma kapasitesine sahiptir ama onların da bir sınırı vardır. Yani Bir noktada bebeğinizi bezini mutlaka değiştirmelisiniz!!:)

HArika kullanımları yanında, super absorbant malzemeler sorun da olabilir. Nasıl ki açık havuzların hiçbiri bebek bezli bebekleri kabul etmezler. Çünkü aşırı dolan bezlerden sızan parçacıklar filtre sistemlerini tıkar. Aynı şekilde tuvaletlere atılması da yasaktır.

Çünkü büyük kanalizasyon problemlerine yol açabilir.

Ama yine bebek bezleri mutlu anne ve bebekler yaratmakta uzman malzemelerdir!

Ek Bilgi:

Denemeler için bir öneri! Birkaç bebek bezi markasını (değişik değişik) alıp polimerlerini çıkartıp ne kadar su absorpladığını bardak bardak deneyin. BAkalım hangisi fiyatına göre gerçekten daha iyiymiş?! 

Böylelikle Fiyat- kalite dengesi testini evinizde kendiniz de yapmış kendi gözünüzle görmüş olacaksınız!

SELAMLAR

ESCOS!!

NOT: Bu makale aşağıdaki adresten çevirilmiştir, yorumlar bana ait!:)

*http://www.stevespanglerscience.com

Reklam

Bebek Bezindeki Gizem!!’ için 2 yanıt

  1. konunun biraz dışında olacak ama bu bebek bezindeki jeli bebek yutarsa bir zararı olur mu? bebeğimin bezi patladı ve o da jeli ağzına sokmuş. yutup yutmadığını bilmiyoruz ama endişe ediyoruz. bir bilginiz var mı konuyla ilgili acaba?

    Beğen

Yorumlar kapatıldı.