Yatırım Avcılığı Yapacak Proje Bazlı Teşvik Sistemi Gelecek…

Türkiye’nin bölgesinin ticaret beyni haline gelebileceğini belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Teknolojik ve katma değerli ürün ihraç etmek gerekiyor. Yeni bir teşvik sistemine geçilmeli. Bunun yolu da proje bazlı yatırım teşvik sistemidir. Proje bazlı teşvik sisteminde yabancı-yerli ayrımı olmayacak. Proje öne çıkacak. Yatırımcıların Türkiye’ye gelmesini beklemek yerine biz onları bulacağız, yani yatırım avcılığı yapacağız” diye konuştu.
İhracatta yeni sektörler
Küresel Ticarette Türkiye’nin Yeniden Konumlandırılması: Dış Ticarette Yeni Rotalar çalışmasını tamamladıklarını açıklayan Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Teknolojik ürünlerin ihracattaki payı yukarı çekilmeli. İhracat, üretim ve yatırım zinciri tek bakanlık çatısı altında toplanması cari açığa efektif çözümler getirilmesi için önemli bir imkan oluşturacak. Yeni dönemde proje bazlı yatırım teşvikleri ile ihracatta yeni sektörlere geçişin önü açılacak. Girdi Tedarik Stratejisini (GİTES) çerçevesinde, doğrudan yabancı yatırım ihtiyacı var. Yerli ve yabancı aktörlerle görüşmelerimizi yapıyoruz. İlk aşamada yatırım için davet edilebilir potansiyel alanları; motor, aktarma organları, paslanmaz çelik, vasıflı çelik, kompresör ve rulman olarak tespit ettik.”

Şimdi sırada cari açık var
Cari açığın azaltılması için yeni şeyler söylemek gerektiğini belirten Çağlayan, “İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60’ların altına düştü, şimdi sıra cari açık meselesine geldi. 2023’te 500 milyar dolar ihracata karşılık 600 milyar dolar ithalat yapma, yani ithalatın yüzde 80’ini ihracatla karşılama hedefi var. Dövizharcamalarını azaltmanın yollarından biri üretebildiğini ithal etme ihtiyacı duymayan bir sanayi yapısına kavuşmak. Türkiye ekonomisi dış ticaret odaklı bir yapıya dönüştü. Bu nedenle dış ticareti akılcı yönetmek gerek. Bu amaçla cari açığın bariyeri olacak GİTES uygulamaya koyduk” dedi.
İhracat kapasiteleri
Çalışmada, 1243 sektör bazında, Türkiye’nin her bir ülke ile ticaret potansiyeline sahip olduğu sektör sayısının tespit edildiğini açıklayan Çağlayan, “Sektör sayısı olarak Türkiye’nin ihracat kapasitesini en fazla kullandığı ülkeler yüzde 80 ile Azerbaycan, yüzde 78 ile Irak, yüzde 77 ile Bulgaristan ve yüzde 68 ile İran oldu. İhracat potansiyelinin en az kullanıldığı ülkeler ise yüzde 2 ile Kanada, Hong Kong ve Japonya, yüzde 5 ileÇin, yüzde 8 ile ABD, yüzde 11 ile Hindistan ve yüzde 38 ile Rusya oldu. Kısa dönemde, bu ülkelere olan potansiyeli tam kullanmayı amaçladık” diye konuştu.
Elektrikli aracın pili pahalı dış ticaret açığı önlenemez
BAZI sektörlerde ithalatın zorunlu olduğunu, ancak otomotivde bazı ürünlerin yerinin başka ürünlerle doldurulabileceğini vurgulayan Zafer Çağlayan, elektrikli oto konusunda ise şunları söyledi: “Elektrikli otonun üretim teknolojisi normal otodan çok farklı. 5 milyar dolar aktarma organı ve motor ithal ediyoruz dışarıdan. Türkiye olarak ben elektrikli oto yapacağım diye dışarıdan motor, aktarma organı ithal edip burada montörlük yapamam. Bu bizim anlayışımızda yok. Elektrikli oto yapacakların da dikkatine, buradan özellikle ifade ediyorum.Elektrikli oto 10-12 bin Euro, kullanılan akü 10-12 bin Euro. Şu anda bu teknoloji Türkiye’de yok. Elektrikli her araca bir pil getirirsen dış ticaret açığı önlenemez noktalara gider.”
Kaynak: blog.igeme.gov.tr
Reklam