Sabun Cevizi Doğal Bir Surfaktant –

Sabun Cevizi Doğal Bir Surfaktant (Temizleyici)

Karin Stoffels – Kaden Biyokimyasallar (Symrise iştiraki), Almanya

Sabun cevizinin Yüzeyaktif deterjan endüstrisinin yanı sıra kozmetik sektöründe yaygın bir önemi vardır. Ayrıca, yağlama,kaydırma, kataliz, ve ilaç endüstrisinde kullanılır.

Geleneksel sentetik temzileyicilerin cilt tahrişi gibi olumsuz etkileri olabilir. Genel olarak tüm dünyada Doğal maddelere doğru eğilim artıyor ve bitkisel kaynaklı temizleyicilere yönelim giderek arzu edilir hale gelmektedir ve pek çok “yeşil” Formülasyon üreticiler tarafından da gerekli hale gelmektedir. Doğal sabun cevizi kabuğu temzilik ile ilgili tüm gereklerini yerine getirmekle birlikte ve kullanıcıya birçok ek yararlar sağlar.

Sabun cevizi ağacı, Sapindus mukorossi, Asya’nın tropikal ve subtropikal bölgelerinde en önemli bitkilerden biridir. Güney Hindistan’da, tropikal bölgelerde sıcak ılıman iklim altında yetişmektedir. Sapindaceae alt cinsi Sapindus 5 ila 12 tür arasında sabun içerir. Bu ülkede SABUN olarak da bilinen sabun cevizi, Hindistan’da geleneksel kıyafet ve saç yıkamak için kullanılan bir malzemedir. Sabun cevizi için Hint isimleri Ritha, Doadni, Doda veya Dodan dır. Çin ve Japonya’da yüzyıllar boyunca bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Japonya’da “hayat uzatan pericarp ” anlamına gelen pericarp enmei-hi denir ve Çin “hastalıktan uzak tutan meyve” anlamına gelen wu-huan-zi denir.

Sapindus mukorossi en önemli doğal saponin(sabun) kaynaklardan biridir. Pericarp 10% -11.5% saponin içerir ve zararlıları ve mikroorganizmalara karşı koruma için yerel olarak kullanılır. Sapindus trifolatus de saponinler içerir ama Sapindus mukorossi ye göre daha küçük olduğundan daha az saponin içerir. Mukorossinin meyvesi turuncu olup, çapı 1-2 cm vardır. Olgun meyveler, Eylül / Ekim aylarında hasat edilir. Meyveler kurutulduktan sonra, yapışkanlık kaybolur ve kırmızı-kahverengi renk değişimleri gözlemlenir. çekirdeklerin Yağı çıkarılır ve saponinlere kaynak sağlayan kuruyemiş kabukları haline gelir. Sabun cevizinin tarımdan, kişisel bakıma uygulama alanları vardır. Ancak daha çok kullanıldığı uygulama, deterjan ya da kişisel bakım formülasyonları içeren formulasyonlari içerir.

Saponinler suda çözünür, sabun gibi köpüren doğal yüzey aktif maddelere ve doğal hidrofobik formda alkollere ve glikozitlere sahiptir. Saponinler birçok bitki ve bazı hayvansal ürünlerde olabilir.

Saponinler Genlerine göre triterpensaponins (triterpenoidal saponinler) ve steroidsaponins (steroidal saponinler) (Şekil 1)molarak sınıflandırılır. Meydana gelen doğal saponinler çoğu pentacyclic oleanan türü triterpensaponins. Genellikle sapogenins (monodesmoside), iki (bisdesmoside) bağlantılı olan ve nadiren üçlü şeker zincirleridir. Yüzey aktivitesi saponin 2-3 monosaccharidestir.

Triterpensaponin hederagenin (Şekil 2) Sulu sabun fındık kabuğu özü önemli saponin olarak tespit edilmiştir. Sakkaritler D-glukoz, D-galaktoz, D-fruktoz, D-ksiloz, L-arabinoz, L ramnoz, L-fucose, D-chinovose (6 desoxy-D-glikoz) ve üronik asitler D-glukuronik asit ve D-galacturon asit hederagenin.2, 4 glikozidik bağlantıları bulunmuştur

Tüketici Anketi

Sabun cevizi doğal saponinler açsısından kabul edilebilirliği bir tüketici anketi ile değerlendirilmiştir. Online sorgulama 288 katılımcı kapalı ve deneklerin% 75’i kadın ve% 25’i erkek idi. Panelin yüzde altmışı, 20 ila 39 yıl yaş grubu,% 40 ve 40 ve 59 arasında.

Araştırmanın sonuçları, özellikle gıda ve kişisel bakım segmentinde, ekolojik malzemenin tüketiciler için yüksek öneme sahip olduğunu göstermektedir. Doğal deterjanın tanındığı ve geniş bir farkındalık tespit edildi. Görüşülenleirn % 36sı doğal deterjanı biliyordu.
Katılımcıların yüzde % 80 sekseni kısmen geleneksel bir ürün doğal deterjan bazlı ürünler tercih ederim. Hatta daha fazla,% 100 doğal, bitkisel bazlı deterjan, sentetik deterjan yerine tercih ederim. Bu karar için başlıca nedenleri, çevre ve cildi tahriş ve alerji azaltılması koruma. Ancak, deterjan temizlik performansı en ilgili kriterleri.

Doğal temizlik için yüzde doksanı, aynı zamanda kişisel bakım ürünleri, şampuanlar, duş jelleri, yüz temizlik hazırlıkları vb için de sabun cevizi ekstresi(sabun agaci likidi) gibi doğal uygulamalar kullanmak istiyor(Tablo 1).

Doğal bir deterjandan beklenen en önemli kriterlerden biri de temizlik performansıdır. Ön testler çok düşük oranlarda bile (%1.5 – %3,5 ) sabun cevizi ekstresi ile bir makine çamaşır yıkamada tatmin edici bir sonuç göstermiştir.

Devamı bir sonraki yazıda..

Referanslar

1 Tanaka O., Tamura Y., Masuda H., Gıda ve Kozmetik Saponinler Mizutani K. Uygulama: Mohave Yucca ve Sapindus Mukorossi Saponinler. Saponinler Gıda ve Tarım, Waller ve Yamasaki, Plenum Press, NY (1996) kullanılır.

2 Bergmann H. Saponine aus Sapindus mukorossi. Bayerische Julius-Maximilians-Üniversitesi, Würzburg, Lehrstuhl für Lebensmittelchemie, Dr Peter Schreier (2006).

3 Nuhn P. Naturstoffchemie, Mikrobielle pflanzliche und tierische Naturstoffe, 4. Auflage, Stuttgart, S. Hirzel Verlag (2006).

4 Huang HC, Liao SC, Chang, FR, Kuo YH, Wu SK Sapindus mukorossi, Golden Apple Salyangoz inhibitör Ajanlar, canaliculata Pomacea yumuşakçalar Saponinler. J. Agric. Gıda Kimya, 51, 4.916-4919 (2003).

5 Takagi K., Park EH Hederagenin ve Ham Saponin Kato H. Anti-inflamatuar Etkinlikler Sapindus mukorossi Gaertn izole. Chem. Ecz. Derg. 28 (4), 1183-1188 (1980).