Yesil Platform Global Soap Project

Buün Yesil Paltform’da okudugum bir yaziya yer vermek istedim. Sabun geri donusumu oldukca yararlı bi is. Hem dogadan geri kazanımla ayrıştırmayı sağlıyor hem de ihtiyacı olana ihtiyaç duydugu şeyi veriyor. Ne kadar Güzel. Gönülden detekliyorum. Aşağıdaki yazı sizin de ilginizi çekerse siz de destekleyin. Doğaya ve insanlara bir el uzatın.
“Global Soap Project”,  yani Küresel Sabun Projesi, aslında Uganda vatandaşı bir Afrikalının, Amerika’da kaldığı bir otelde, odalardaki sabunların her gün değiştirilmesinin dikkatini çekmesiyle başlıyor. Afrika’daki insanların, gıda haricinde temizlik ürünü ve malzemelerinde de sıkıntı yaşadıklarını bilen Derreck KAYONGO, sabunların sadece bir kez kullanılsa bile çöpe atılmasına karşı bir şeyler yapmak istiyor ve sabunların dönüşüm hikâyesi böyle başlıyor.
Global Soap Project ile, 2010 yılında, 50 ton sabunun atılması önlenmiş, kötü şartlardaki insanlara yardım edilmiş ve 30,000 adet yeni sabun üretilerek, Kenya‘ya 5,000, Uganda’ya 2,000, St. Lucia’ya 1,000, Swaziland’a 9000, Haiti’ye 1,600, Gana’ya ise 20,000 adet sabun gönderilmiş…
Merkezi Atlanta’da bulunan kuruluş, aynı zamanda büyük bir israfa dikkat çekiyor. Amerika’da 4,6 milyon otel odasından, her gün 2,6 milyon sabunun çöpe atıldığını belirten organizasyon, pilot proje kapsamında Amerika’daki otellerden bugüne kadar 7 ton sabun topladıklarını belirtiyor.
Küresel Sabun Projesi etkileri, Türkiye’de de hissediliyor. Sabunların dönüşümü, Amerika kökenli International Executive Housekeepers Association, IEHA’nın, 2009 yılında Türkiye Antalya’da kurulan, MEDITERRANEAN CHAPTER OF THE IEHA INC. TURKIYE tarafından oluşturulan komite ve SKAL Antalya işbirliği ile sağlanıyor.
Birçok büyük otel zincirinin destek verdiği proje ile turizm endüstrisi içerisinde çok büyük bir paya sahip konaklama tesislerindeki atık sabunların, toplanarak işlenmesi ve geri dönüşümünün sağlanması amaçlanıyor. Elde edilen sabunlar ise ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılıyor.
Dünya’da her yıl milyonlarca insanın sağlıksız ortamlar nedeni ile ishal hastalığına yakalandığı ve bu hastalıkların el yıkama alışkanlığı ile önlenebileceği düşünüldüğünde, proje çok anlamlı bir hal alıyor. Üstelik sabunların geri dönüşümü ile atık miktarının azaltılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi, “yeşil dünya” için önemli bir adım oluşturuyor.
Bu zamana kadar, Antalya L tipi Ceza Evi, Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği ve Zübeyde Hanım Çocuk yetiştirme yurdu sakinlerine, kişisel hijyenlerini sağlamaları için sabun yardımında bulunan ve seminerler veren SKAL Antalya üyeleri, projelerini dazla insana duyurabilmeyi hedefliyorlar.
Dünyada da sabunun geri dönüşümü ile ilgili projeler hızla devam ediyor.  Bu konuda çalışmalarını sürdüren diğer bir organizasyon, “Clean The World”, dünyanın birçok noktasından destek ve yardım alarak ilerleyen bir proje. Amaçları ise yine konaklama sektöründe kullanılan sabun ve şampuanların geri dönüşümünü sağlamak ve tüm temizlik ürünlerini, dünyanın çeşitli bölgelerindeki insanlara ulaştırarak, hijyen kaynaklı ölümlerin önüne geçmek.
Otellerden sabun ve şampuan, imalatçılardan ise temizlik malzemelerini toplayarak Florida’daki tesislerinde geri dönüşümünü gerçekleştiren ve daha sonra yardıma ihtiyacı olan insanlara dağıtan organizasyon, bugüne kadar 4 milyon sabun kalıbı ve 100 ton şampuanın tekrar kullanımı sağlamış ve bu yolla 380 ton atığın önüne geçmiş durumda…
Projelerle ilgili merak ettikleriniz için:    http://www.globalsoap.org/get-involved/
KAYNAK:

http://www.yesilplatform.com

Kaynak: 

Reklam