İnternet tabanlı iş fikirlerinin yatırımcıve girişimcilerle buluşacağı Startosphere projesinde her yıl 20 girişimcinin hayali gerçek olacak
Bahçeşehir Üniversitesi ve Lidya Ventures,Türkiye’de yaratılacak “.com” iş fikirleri, girişimci ya da fikir sahiplerini yatırımcı ve sektör profesyonelleriyle bir araya getirecek yeni bir projeye imza attı. Kendi şirketini kurmak isteyen ancak desteğe ve danışmanlığa ihtiyaç duyan fikir sahibi girişimciler bundan böyle “Startosphere” adı verilen proje bünyesinde bir araya gelerek fikirlerini yatırım için hazır hale getirecek. Girişimcilere bu yolda aralarında Enver Yücel, Faruk Eczacıbaşı ve Turgut Gürsoy’un da bulunduğu Türkiye’nin en önemli yatırımcı ve işadamları liderlik edecek. Sina Afra, Nevzat Aydın, Ersan Özer, Çağlar Erol, Burak Büyükdemir, Arda Kutsal, Tümay Asena, Sidar Şahin, Tufan Sevinçel gibi sektörün önde gelen internet girişimlerinin kurucuları, Startosphere “advisory board” ekosistemi içerisinde yer alacak ve girişimcilerine danışmanlık desteği verecek. Projenin tanıtımı için Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıya internet kullanıcı eğilimlerinin ölçümünde en güvenilir kurumlar arasında yer alan comScore’un Avrupa Başkan Yardımcısı Mike Read de katıldı. “Startosphere ile birlikte bu işe girmekten son derece mutluyuz. Türkiye internet kullanımı ve yatırımı açısından son derece ilginç verilere sahip. Bunu rakamlar da destekliyor. Bu nedenle comScore olarak BahçeşehirÜniversitesi ile ortaklaşa comScore Akademi’yi hayata geçiriyoruz” diyen Read,Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını belirtti.
Sistem nasıl işleyecek?
Türkiye’de bilişim sektörünün öncü isimlerinin ve yatırımcılarının bir araya gelerekhayata geçirdiği Startosphere, her yıl iki kez açılacak başvuru süreciyle başlayacak.Başvuru yapan internet odaklı iş fikirleri arasından seçilecek 20 projeye, Startosphereyönetim ve danışmanlık ekibinde yer alan Türkiye’nin bilişim alanında deneyimli isimleri koçluk ve yönlendirme desteği verecek. İnternet odaklı iş fikirlerini yatırımcılar için uygun hale getirmek ve şirketleşmek isteyen girişimcilere danışmanlık hizmetinin yanı sıra yazılım, internet erişimi, ofis gibi destekler de sağlanacak. “Be.com Visible” mottosuyla hazırladıkları iş planlarını bireysel ya da kurumsal yatırımcı ve şirketlere sunacak olan Startosphere girişimcileri böylece fikir aşamasından şirketleşmeye kadar her alanda Türkiye’nin en iyi isimleriyle çalışma imkanı bulacak.
Kimler başvurabilir?
İnternet girişimleri ile konusunda yeni iş fikri olan ancak henüz şirketini kurmamış, iş fikrini gerçekleştirmek için şirketini kurmak üzere olan ya da İnternet odaklı şirket kuran ancak sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer alanlarda desteğe ihtiyacı olan herkes Startosphere’e başvuru yapabilir.
Google Türkiye’de bir numara
Toplantıda Startosphere tarafından açıklanan “İnternet Sektör Analizi Raporu” na göre ise Türkiye, dünyanın internette en fazla zaman geçiren üçüncü ülkesi oldu. Google.com.tr, Türk kullanıcıların en çok ziyaret ettiği siteler arasında ilk sırada yer alırken, sosyal paylaşım sitesi Facebook.com ikinci, Live.com ise üçüncü sırada geliyor.İnternet üzerinden yapılan e – ticaret rakamlarına bakıldığında da Türkiye’de toplam e -ticaret hacmi yalnızca binde 2 seviyelerinde iken bu oran Polonya’da yüzde 2.5, Fransa’da yüzde 6, İngiltere’de ise yüzde 10 seviyelerinde seyrediyor. Araştırma,Türkiye’de internet kullanıcılarının zamanlarını hangi sitelerde harcadığına dair rakamsal verileri de ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye’de internet kullanıcıları zamanının yüzde 27’sini sosyal medya sitelerinde, yüzde 16’sını haber sitelerinde, yüzde 15’ini video ve yüzde 6’sını da oyun sitelerinde geçiriyor. Türkiye ‘de internet kullanımına dair en hızlı büyüme ise video tarafında. Geçen yıla göre yüzde 65 daha fazla video izlemeye vakit ayırıyoruz. Startosphere’in araştırmasına göre Türkiye’de kullanıcılar ayda ortalama 200 video izliyor. Bu da ortalama 23 saat video izlendiği anlamına geliyor.