Sabun Cevizi Nerede Kullanılır? Uluslararası Araştırmalardan Alıntıdır

Aşağıdaki makale Uluslararası Farmasötik, Biyoloji Kimya Araştırma Dergisi’nin  Nisan 2010 sayısından alınmış ve çevirilmiştir:
Sabun  cevizi, Sapindus Mukorossi olarak da bilinen,Sapindaceae ailesinden Ayurveda ve tedavide kullanılan bir bitkidir.

Özellikle Ayurvedik şampuan ve temizleyici olarak populerdir. Genellikle Egzama, sedef gibi kaşıntılı cilt hastalıklarının ayurvedik tedavisinin yanında ve leke, beneklerin yokedilmesinde kullanılır. [1]

Sabun cevizi, saponin denilen, doğal bir surfaktant* içermektedir ve deterjan oalrak da kullanılabilmektedir. Sabun cevizinde doğal olarak bulunan Surfaktant etkinliği, sodium dodecylbenzenesulfonate, dioctyl sodium sulfosuccinate ve sodium octanesulfonate gibi sentetik olanlarla yarışır düzeydedir. [2]

Bugün, sabun cevizi kozmetik ve deterjan endüstrisinde ticari bir ürün olarak değerlendirilebilmektedir.

Sabun cevizindeki saponin sentetik deterjanların verdiği gibi ciltte irritasyona sebebiyet vermezken kimyasal alternatiflerinin aksine antibakteriyel ajanlar içermediğinden insan dostudur.[3]
*(deterjanlarda sentetiği bulunan yuzey aktif madde)
Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical 
Sciences ISSN: 0975-8585 (Sapindus Mukorossi)
April – June       2010     Volume 1 Issue 2  Page No. 35
Bahlul Z. Awen, Ganapaty S

Visit my site EKC at www.sabunagaci.com