Kullandığımız kozmetikler Ne kadar Zararlı?En kötü ne olur?

Hürriyet’te 02.03.2012 günü çıkan aşağıdaki haber paylaşıyorum :


Sağlık Bakanlığı, kullanımına izin verilmeyen kimyasal içeren kozmetik 3 ürünü toplatma kararı aldı .

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Moliva Grey Away Saç Toniği”, “Yu Dali saç güçlendirici bakım spreyi”, “Restoria Discreet Colour Restoring Cream” isimli ürünlerde, kozmetik ürünlerde kullanımına izin verilmeyen minoksidil, kurşun ve bileşiklerinin yer aldığının belirlendiğine dikkati çekildi . Bu ürünlerin ‘Ozoderm’ isimli saç renklendirici ve pembe maske adlı ürünün internet ortamında ve görsel medyada yer alan tanıtımlarda, “Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır, Sağlık Bakanlığınca tescillidir, Kozmetik Kanunu’na göre üretilmiştir” şeklinde ürün tanıtımının yapıldığı kaydedildi . Kozmetik mevzuatı gereğince üreticinin, kozmetik ürünleri piyasaya arz etmeden önce Bakanlığa bildirimde bulunmak zorunda olduğu ifade edilen açıklamada, ancak bu bildirimlerin sadece beyan niteliği taşıdığı bildirildi . Bakanlıktan izinli olduğuna dair yazılı ve sözlü ibareler veyahut izinliymiş izlenimi veren tanıtımların, hem kozmetik hem de tüketicileri koruma mevzuatına aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, mevzuat gereği bu ürünlerle ilgili idari ve cezai müeyyide uygulanarak piyasadan toplanması işlemlerine başlandığı bildirildi . 
Ayrıca İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün halk sağlığını koruma görevini yerine getirmek üzere vatandaşların kozmetik ürünlerle ilgili istenmeyen etki bildirimlerini almaya başladığı hatırlatılarak, tüketicilerin bu amaçla www . iegm . gov . tr adresindeki ‘Kozmetik İstenmeyen Etki’ bölümünden şikayette bulunabilecekleri vurgulandı.


Peki Kanserden korunmak için etiketlerde neleri görürsek uzak duracağız? Benim gönlüm herşeyi evde kendim bilerek organik ürün yapmaktan ve mümkün oldukça endüstri ürünlerini kulllanmamaktan yana…Böyle de yapıyorum, yakında hepsini, evde ürettiğim ürünlerimi de sizlere paylaşmaya başlayacağım, ilerdeki hedefim saç boyalarına el atmak… Şimdilik:
doğal roll on
dudak nemlendirici
sabun cevizli banyo sbaunu
sabun cevizili el sabunu
Sıvı sabun
ve diğerler doğal el yapımı zararsız sabunlar..


Ama yine de market ürünlerini kullananlar için yazmayı borç bildim.Buyrun,(http://www.preventcancer.com)sitesinden kozmetikleri ve etiketlerde dikkat etmemiz gerekenleri mercek altına aldım:

 Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Kanser Riski Oloabilir: 

Soru. Kozmetikler Tehlikeli Kimyasallardan Kanunlarla Arındırılmış Değilmi?

Cevap. Piyasaya arz edilen kozmetiklerin düzenlemeleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Kozmetikler Dermatolojik açıdan test edilmektedir ancak düzenlemeler minimum içerikler üzerine yapıldığından ve içeriğin %100 yayınlanması zorunluluk olmadığından zararlı kimyasallar bugün piyasada ve çarşı / pazarda satılmakta. 
Türkiye’deki Kanundaki yazıdan alıntı..
Üreticinin, ticari sırların korunması amacıyla ürün bileşenlerinin bir veya birkaçını listeye dahil etmek istememesi durumunda uygulanacak prosedür, Bakanlıkça yayımlanacak bir tebliğ ile düzenlenir.”
Soru. Kozmetik Endüstrisi ürünlerini daha güvenli üretmek için kendini düzenlemiyor mu?  
Cevap. Yurtdışındaki kaynaklar o ülkeler için 5000 üretiici içinden sadece 2000 inin kayıtlı olduğunu dahası bu 2000 kayıtlı üretici de test sonuçlarını gizlilik adına yayınlamak istememekte ve ürünlerinin neden olduğu problemlem ve hastalıklarını deşifre etmek istememektedir. Güvenli diye birçok yabancı bilinir ürünü kullanan bizlere, Türkiye’deki durumu yazmama gerek yok sanırım.
Q. İnsanların doğrudan kozmetik yüzünden zarar gördükleirne dair kanıtınız var mı?
A. Amerika’da 1990’da 38,000 kişi kozmetik zararı nedeniyle hasteneye kaldırıldığı raporlanmıştır. Alerji, irritasyon, foto lekelenmeler bunlar arasında sayılmamaıştır. Tabi bir de doktora başvurmayanlar var.
Q. Neden insanlar kozmetik içindeki kimyasallara karşı bu kadar savunmasız?

A. Cildimiz inanılmaz derecede geçirgen bir yapıya sahip nefes alan, yaşayan bir organımızdır. Kozmetik içerisindeki kimyasalların çoğu deri üzerinden absorbe olmaktadır. Cilt üzerindeki kozmetikler özellikle yüzümüze uyguladıklarımız, hele ki uzun süre kalırsa, yüksek oranda emilir ve kan akışımıza geçer tüm vücuda yayılır.
Amerika’da yapılan bir çalışmada bir kozmetik koruyucuda %13 butylate hydroxytoluen (BHT) ve %49 kanserojen böcek öldürücü DDT (lanolin içeren bazı kozmetiklerde bulunuyor) bulunduğu ve bunun cilt tarafından emildiği gösterilmiştir.
Q.Peki bu zararlı kozmetik kimysallarına karşı ne yapılabilir? 
A. İçeriğini bildiğiniz ve minimum içerik sayısına sahip olan kozmetikleri tercih edin. İçerik sayısı arttıkça bilin ki zarar sayısı( irritasyon,alerji,kanser ve yan etkileri) de artıyor. Etiket uzadıkça sorun da artıyor demek.
Ağzı açık, delik ürün almayın, açık bıraktıysanız kullnamayın.
Tarihi geçmiş ürün almayın, kullnamayın
Kozmetik ürünler kişiseldir, kardeşiniz de olsa paylaşmayın.
Aplikatörle uygulananlar yerine parmağınızı kullanmayın

Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerindeki Kanser Riskleri
(Buradaki ürünler hakkında ayrıntılı bilgiyi buradaki web sayfasından temin edebilirsiniz) Ayrıntılı bilgi için

• DIETHANOLAMINE (DEA), TEA (Triethanolamine)
• Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol) 
• 1,2-Dioxane in Surfactants/detergents
Şampuanlar, saç bakım kremleri,losyonla,kremler, diğer tamilik ürünleri, ev temizleyiciler, sentetik deterjanlar, surfaktan ve ethoxylated alcohol, polysorbates, and laureth içeren deterjan ve sabunlar.  1,4 – dioxane içerenler vs. Ayrıntılı bilgi için
• Yapay(sentetik)boyalar
Ör. Blue 1 and Green 3, are carcinogenic. D&C Red 33, FD&C Yellow 5, and FD&C yellow 6  
• Saç boyaları
Kalıcı ve yarı kalıcı çoğu boyanın non-Hodgkin’s lemfoması, multiple myeloma,ve Hodgkin’s hastalığına sebep olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle hamile iken organik de denilse saçların boyanmasına karşıyım. Bırakın bir süre çirkin olalım
 Lanolin
Lanolin koyun tüylerinden türetilen bir yağdır. Hayvansal olduğundan riski olsa da kendisi doğal bir ürün olduğundan çoğu yerde kullanılır. Ancak kozmetik grade lanolin kansorejen pestisitlerle DDT, dieldrin, ve lindane ile kirlenmiş olabilir.
• Talc
Talkı linkte daha önce anlatmıştım.

• Silika
Kozmetik ürünlerde kullanılan silika, özellikle amorf hidrated silika, kristtalin quarts (cam hammaddesi) içermektedir ve kanserojendir.
Referanslar: Steinman, David and Epstein, Samuel, The Safe Shopper’s Bible, MacMillan: New York, 1995.
Carcinogens in Cosmetics and Personal Products, press release
Reklam

Kullandığımız kozmetikler Ne kadar Zararlı?En kötü ne olur?’ için 3 yanıt

Yorumlar kapatıldı.