Sabun Nasıl Temizler?Sabunağacı Neden Doğal, El yapımı ve Soğuk Proses Sabunu yapıyor?

Hiç merak ettiniz mi bilmiyorum. Aşağıdaki yazı, lise kimya ödevi gibi. Pazar gecesi internetten araştıran arkadaşları da düşünerek aşağıdaki yazıyı yazdım.Doğal sabun ve sabunun temizlemesi üzerine.

 İlk sabunumuüniversitede lisans okurken kimya mühendisliğinde laboratuvarda yapmıştım. Tabi içeriğinde EDTA,Alkol, prosesi kolaylaştıracak kimyasallardan ne varsa vardı. Prosesi çok hoşuma gitmiş, deney bitince son ürün “neden FAX güzellik sabunu gibi olmadı,öyle kokmadı?” diye biraz hayal kırıklığına uğramıştım. Ama yine de prosesten büyülenmiştim. Daha sonra İTÜ’de yüksek lisans okurken, Mühendislik Öğrencilerinin Kimya Laboratuvarı 1 deneylerine de asistan olmaya başlamıştım. Deney No.9 “Sabun Yapısı ve Üretimi” en sevdiğim deneydi. Kimyasını ilk duyan Makina, İnşaat, Çevre, Malzeme, Maden, Elektronik Mühendisi adaylarına oyun gibi kirleri nasıl çıkardığını anlatırdım. Hevesliydim. Hevesli olanlar dinlerdi, ilgilenmeyenler çoktu.

SABUN MOLEKÜLÜ

Bugünkü konu işin kimyası. Sabun yağlardan yapılıyor,biliyoruz yani yağları yağlarla temizliyoruz. Nasıl mı?

Moleküller arası bağları çok olan yağ asitleri, Sodyum hidroksit(alkali) ile uygun sıcaklıkta karşılaşınca, Sodyum(Na+)lar yağların ucundaki o bağları kırıp molekülün ucuna bağlanıyor, arda kalan -OH iyonu da oradan ayrılan yağ asidi ile gliserolleri oluşturuyor. Gliserin böylelikle açıkta kalmış oluyor. Bu yan ürün olan gliserin Fabrika proseslerinde reaksiyon ortamından çekilerek, geri kaznılıyor ve satılıyor. El yapımı sabunlarda ise, elleri yumuşatıcı, besleyici, nemlendirici olarak sabunun içinde kalıyor.İşte bu yüzden El Yapımı Sabun yapıyorum ve buna doğal diyorum. Bitkisel yağlar kullanıldığından oldukça faydalı bir yan ürün olarak cildimiz tarafından emiliyor. Unutmayın (cildiniz)derimiz öyle bir organdır ki, deliklidir nefes alır, onun üzerini ne ile örterseniz, onu emer. Bu eğer, sentetik parfümse, emer, toksik ürünse emer, esansiyel faydalı yağ ise emer, yararlı bir yağ ise onu emer. Bu yüzden ilk reaksiyonları o verir. Cilt üzerine temas eden kimyasal yada doğal ürünün %70 ini emer.Bu yüzden doğal ürün kullanıyor, yenilebilir hammaddeler kullanıyor, yemeklik sızma zeytinyağı ile, yağın yapısını bozmadan cilde yararlı, tatlı badem yağını,zeytinyağını, hindistan cevizi yağını içinde fazlasıyla barındıracak şekilde ısıtmadan soğuk proses ile sabun yapıyorum ve buna doğal diyorum.

Sabunun yapısında, sodyumun bağlandığı kısımda ise yağ tuzları oluşur, bu kısım ise bizim asıl elimizdeki kirleri temizleyen kısımdır. Sodyumlu yağ asitlerine sabun denir. Elimizdeki kirler ise organik bazlı yağlar, bakterilerdir. Bunları temizlemek için suyu taşıyıcı olarak kullanırız. Suyu seven kısım yani tuzlu (Sodyumlu) kısım suya asılırken, yağ uçlu kısım ise sudan kaçmakta ve elimizdeki kirlere yapışmaktadır(onları sevdiğinden). Bu da bizim temizleme işimizde kullnadığımız metoddur. Su çeşmenin altında akarken, kirler yağa tutunur, Na-(sodyum)da suya sarılır, bu sayede kirler lavaboya akar gider…Tertemiz oluruz!
Büyük NOT: {Bu da sık gelen bir soru olan, neden Na-OH kullandığımıza bir yanıt teşkil etmiş oldu.Ve nihai üründe fazlaca yağ kullandığımızdan reaksiyoona girmemiş NaOH olmadığından, kostik iyi yapılmış ve yeteri miktarda kürlenmiş bir sabunda nihai olarak bulunamaz.}
Reklam