Plastik ve Cam şişeler?Sağlıklısı Hangisi?Hangisini Seçmeliyim?

Son gidişimde dönerken İtalyan organiklerini topluyorum diye yazmıştım, hatırlarsınız. Gelirken zeytinyağını sık kullandığım için oradan bize zeytinyağı tadımlık getireyim istedim. Ama elim kolum dolu olduğundan taşımak için 1-2 litrelik hafif zeytinyağı alayın istedim. Hem de valize koyacağımdan kırılmasın. Türkiye’deki gibi plastik şişelerde zeytinyağları bulabileceğimi marketten aldığımı valize koyup getirebileceğimi hayal etmiştim. Ta ki markette zeytinyağı reyonuna girene kadar..İtalya’da tüm Zeytinyağları Cam şişelerde ! Sürpriz.. Hatta bildiğimiz sular da cam şişelerde. Bizde eskiden vardı ağzı açılır, restoranlarda küçük cvam şişelerde sular vardı,öyle, onlarda restoranlarda gaz içermeyen su dediniz mi 1 büyük şişe (cam) su geliyor. Türkiye’deki gibi plastik küçük şişelerde sular da var küçük şişeler öyle, turistik yerlerde hemen içmek için olanlar böyle, diğerleri değil. Herşey cam.
Aslında işe çevre açısından bakarsanız, plastik de cam da Avrupa için toplanabilir ve geri dönüştürülebilir ürünler. Ama plastik,doğada kalırsa uzun sürede yok olamıyor, çünkü doğadan değil sentetikten üretilen bir ürün, petrol türevi, petro-kimyasal ürünlerin eritilmesi ve şekil verilmesi ile oluşuyor. Cam ise, bildiğimiz kum ve diğer topraktan gelen minerallerin çok çok daha yüksek sıcaklıklarda eritilip şekil verilmesiyle oluşuyor. Hammaddesi doğadan. Daha çevreci diyebiliriz bu bağlamda. Ve her ikisi de geri toplanıp dönüştürülüyor. Biliyorum, çünkü lisans okurken Şişecam ‘da uzun dönem çalıştım. Hem de fiilen. Plastiği de biliyorum çünkü,Polymer ve Plastik üzerine İTÜ’den yüksek lisans derecem var. Üretim mühendisi olarak geri dönüşüm kağıt hamur hazırlamada çalışırken de en büyük sorun kağıdı boyalardan ve plastik çöplerden ayırmaktaydı. Plastiğin ülkemizde Avrupa ve Amerika’ya oranla yüksek toplanma ve geri dönüşüm oranları olmadığını da düşünürsek, çevresel açıdan plastik kullanımı çevre açısından tam bir felaket.
Bir de işin sağlık boyutu var tabi. Avrupa’da cam şişenin yaygınlığının temel sebebi de aslında bu. Camın daha doğal ve insana zararsız olması.

Plastikte iş kolay, pratik elimizde su şişeleriyle gezip rahatça istediğimiz zaman su içebiliyoruz,ama zararlı.
Aksine cam şişeyi taşıması da çok zahmetli hele bir de kırılırsa, hem cam kırıkları hem yarattığı hasar çok tedirgin edici. Ama plastiğin de özellikle polikarbonat şişe (biberon vs.) içerdiği BPA ların sıcaklıkla,güneş altında,monomerlerin ve BPA nın içeriğindeki sıvıya geçmesi problemi nedeniyle, o daha da tedirgin edici.

Bir alternatif çözüm ise, paslanmaz çelik kullanımı. Marketlerde bulabilirsiniz. Birçok anne, bebek maması vs yapmak için sıcak su yanında taşır, işte bahsettiğimm onllar. Paslanmaz çelik mataralar,termoslar tüm marketlerde. Bunun gibi bisiklet kullanıcılarına yönelik paslanmaz çelik su kapları mağazalarda mevcut. Yalnız içinin tamamen paslanmaz çelik olduğuna ve epoksi vs. ile kaplı olmadığına dikkat edin. (bazıları sıcak soğuk tutması için işleme tabi tutulabiliyor)
Şu an için bana en kırılmazı ve en sağlıklısı bu gibi görünüyor, ben bunu kullanmayı seçtim. Sizin tercihiniz ise size kalmış.Benden söylemesi!

Ayrıtnılı bilgi okumak isteyenler için aşağıdaki ekstra bilgi de var. (ingilizce için kusura bakmayın)

 Research findings published in 2003 by the journal Current Biology, show otherwise. These findings were the result of a study by Dr. Patricia Hunt of Case Western University in Ohio that questioned the use of polycarbonate plastics such as Lexan. In 1998, Hunt discovered that plastics made from polycarbonate resin can leach bisphenol-A (BPA), a potent hormone disruptor. BPA, a chemical found in epoxy resin and polycarbonate plastics, may impair the reproductive organs and have adverse effects on tumors, breast tissue development and prostate development by reducing sperm count. BPA can be leached into the water bottles contents through normal wear and tear, exposure to heat and cleaning agents. This includes leaving your plastic water bottle in your car during errands, in your back pack during hikes and running it through your dishwasher and using harsh detergents. And, a 2003 study conducted by the University of Missouri published in the journal Environmental Health Perspectives confirmed Dr. Hunts’ study conclusions but also found that detectable levels of BPA leached into liquids at room temperature. This means just having your plastic water bottle sitting on your desk can be potentially harmful. In this author’s humble opinion, the best thing to do is to avoid plastic altogether. (Side note: baby bottles made from polycarbonate plastics have quietly disappeared from the market despite industry assurances that polycarbonate plastics are safe) 

http://www.ecomall.com/greenshopping/greenfeet7.htm adresinden ayrıntılı okumak isteyen tıklayabilir.

Reklam