Çamaşırlardaki Beyazların Grileşmesi, Siyahların Solması Neden? Kimyasal ve optik beyazlatıcı içermeden deterjanlar olmadan Doğal yollarla ne yapılabilir?
Çamaşırların dokusu nedeniyle kullanıldıkça ve yıkandıkça eskidiğinden, üzerlerine ışık düştüğünde küçük gölgeler nedeniyle ve yıpranmış olduğundan eskisi kadar beyaz görünmez. Bu da deterjan üreticilerinin uğraştığı en büyük sorunlardandır. Sentetik deterjan üreticileri içine kimyasalları basarak bunu ayarlayabiliyor. Doğal deterjanların bu konuda bir iddiaları yok zaten. Sentetik ürünlerde “Beyazlar için” diye ayrı deterjan üretilir çünkü içine optik beyazlatıcılar konur, extra beyaz olması için içinde her türlü ışıkta parlayan moleküller konur. Bu sayeda “bemmbeyaz beyazlar için, eskimeyen çamaşırlar için..” diye reklamlar çıkar. Peki siz bu deterjanı siyahlarda deneseniz ne olur, rengi solari gri olur. Optik beyazlatıcı ve aşındırıcılar rengini alır, beyaz molekülleri yapıştırır. Renkliler ve siyahlar solgun görünür.
Sabun cevizi ve saponin içeren diğer doğal deterjan özellikli maddeler içinde ise sentetik eklentiler yoktur ama kullanım yerine göre sirke,limon tuzu, karbonat gibi maddeler eklenebilir. Sabun cevizi saçları ve dokuları yumuşatan bir etkiye sahiptir. Çamaşırları da yumuşatır. Beyazlatma için limon, limon tuzu, beyaz sirke ve karbonat kullanılabilir. Renklilerde zaten rengini açmadığında herhangi bir sorun olmayacaktır. Çamaşırları da yıpratmadığından doğal sürdürülebilir ürün kullanmak ya da sentetik ürün seçmek size kalmış. Çamaşırları beyazlar ve renkliler olarak ayrı yıkamak gerektiğini hatırlatmıyorum bile.
Doğal yollarla renk korumaya yönelik birkaç bilgi:
Daha beyaz beyazlar için:
- Karbonat
4 litre suyu 1 bardak karbonat koyup tüm beyazlarınızı içine koyun. (limon tuzu ilavesi ile extra beyazlık sağlayabilirsiniz.)
- Aspirin
5 aspirini sıcak suda çözün ve beyazlarınızı içine bastırın.
- Sirke
Durulama esnasında makinenize 1 bardak sirkeyi koyun edin.
Renkliler ve Siyahların renklerini kaybetmemeleri ve koyu renk olması için:
- Çay yada kahve
Siyah çamaşırları yıkarken, demlenmiş çay yada kahve ekelyebilirsiniz. (benim gibi kahvekoliklere gelsin)
- Tuz
Gece mavisi, koyu mavi mor gibi koyu renkere durulama esnasında 1 bardak tuz ekleyin.
- Sirke ve Tuz
Kot kanvas gibi pantalonların solmasını engellemek için ilk defa yıkama öncesi tuzlu suya yada 1:1 ölçekte sirkeli suya batırın Ve tabiki tersini çevirerek ve çok sıcak olmayan derecelerde yıkayın.
Tabiki kumaşlar eskiyecek, eskimesi de bazen fiyatı ve markasıyla da alakalı ama bence önemli olan temiz olmaları. Çevreye zarar vermeden temizlenmeleri. Bir çeşit sürdürülebilir olmaları.
Norveç’te yaşarken çok dikkatimi çeken bir konudur bu. Onların kültüründe bir kıyafetin temiz olması en önemli konudur. Kokmayacaksın ve temiz olacaksın. T-shirtin delik olabilir ama temiz olacak. Delik olması herkesin normal karşıladığı bir durum,eski olması da. Kimyasal kullanmak toplumsal sosyolojik bir dışlanma konusu, temiz olmamak da öyle. Belki benim 17 yaşında yaşadığım bu ülke beni bu konuda bu kadar hassas yaptı, bilemiyorum ama onlara tamamen katılıyorum.
Esra SABUNAGACI
Çok ilginç bir yazı olmuş 🙂
BeğenBeğen
iyi anlamda mıdır? 🙂
BeğenBeğen
Teşekkür ederiz.. Renkler boyama ile elde edildiğine göre boyama ile korunur değil mi?:)
BeğenBeğen
koyu renlerde rengi solmuyor dimi ona göre kullanmayı düşünüyom peki rengini nasıl geri alabiliiz?
BeğenBeğen