Aromaterapik Yağlar ve Faydaları Nedir?

Belli başlı aromaterapik yağlar, kullanım alanları endorfinaherbal sitesinden aldığım liste aşağıda. Seçin alın: Sabunağacı’ndan Buyrun ALIN🙂

http://www.sabunagaci.com/urunlerimiz-i/4/esansiyel-yag-.html

Aromaterapi bitkilerin koku veren bölümlerinin sıvı veya buhar yoluyla direk veya inhalasyonla uygulanması ile yapılan doğal bir terapi yöntemidir.
Aromaterapide kullandığımız esansiyel yağların vücudumuzda fiziksel, zihinsel ve mental olarak etkileri vardır. Örn. bazı kokuların koklanmasıyla sakinleşme meydana gelirken; bazı kokuların dışardan uygulanmasıyla yanık, yara ve irritasyonların iyileştirilmesi sağlanır.
Esansiyel yağların fitokimyasal bileşenlerin terapatik etkileri çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Kokular ruh halimizi ve duygularımızı etkiler, ve vücutta ilgili hormanların salınmasını tetikler. Ruhumuzun ve vücudumuzun temizlenmesini, arınmasını sağlar.
Aromaterapi doğal esansiyel yağ terapisi olarakta adlandırılabilir çünkü diğer sentetik içerikli uygulamalardan farklıdır. Aromaterapide bitki türlerinden buhar distilasyonu veya soğuk sıkma ile elde edilen gerçek esansiyel yağlar kullanılır. Bu nedenle hiçbir şekilde sentetik bileşik içermez.
Aromaterapi terapi şeklinde uygulanabildiği gibi, kişisel bakım ürünleriyle, cilt bakımı vb ile kolayca bulunduğunuz ortamda da yapılabilir. Doğal parfümeride önemli bir yeri vardır.
Esansiyel Yağlar

Aslında esansiyel yağları tanımlamak zordur çünkü bitkide gözle görülmezler. Esansiyel yağlar bitkilerin glandulasında, hücrelerinde veya kabuklarında; yağ hücrelerinde ve resin hücrelerinde ve yağ kanallarında bulunur, ancak distilasyon, CO2 ekstraksiyonu, mekaniksel işlemlerle bitkiden sıvı şekilde elde edildikleri zaman görülebilir. 

Esansiyel yağlar uçucu maddelerdir ve bitkiye has kokusunu verir. Suda çözünmedikleri için bitkisel çaylarda veya infuzyonlarda salınmazlar.

Esansiyel Yağlar Nasıl Çalışır?
Kokular, burnun arkasında bulunan sinir uçlarınca algılanır ve beyindeki limbik sisteme sinyal iletilir. Limbik sistemin önemli parçası olan hipotalamus, hormon salınımını kontrol eden hipofiz bezini yönlendirmektedir. Ayrıca bazı nöro-kimyasal maddelerin üretimi kokular tarafından tetiklenmektedir. Bu nöro-kimyasallar ruh halimizi etkileyen sakinleştirici serotonin veya mutluluk verici endorfin gibi hormonların salınmasını sağlar.
Masaj sırasında cilt tarafından emilen esansiyel yağların ufak partikülleri vücut yağlarında ve sıvılarında çözülür. Kan akışı ve lenf akışı ile vücuda dağılan esansiyel yağlar, relax olma, uyarılma, yenilenme gibi konularda rol oynar.
Esansiyel yağların fitokimyasal bileşenlerinin terapötik etkileri çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Kokular ruh halimizi ve duygularımızı etkiler, ve vücutta ilgili hormanların salınmasını tetikler. Ruhumuzun ve vücudumuzun temizlenmesini, arınmasını sağlar.

25 Önemli Esansiyel Yağın Kullanımı
Türkçe İsmi Latin İsmi Kullanımı Hakkında Temel Bilgiler
Bergamot Citrus bergamia Bu yağ öncelikli olarak cilt bakımında ve duygusal kriz/streste inhalasyon yoluyla kullanılan  bir aromatik yağdır. ‘Anksiyete Yağı’ diyebiliriz.
Erz ağacı Cedrus atlantica ‘Saç ve Saçlı Deri Yağı’ olarak bilinir aynı zamanda parfümlere odunsu koku verir. Bu yağ tüm cilt bakımlarında uygulanabilir.
Papatya (Chamomile Roman, Chamaemelum nobile) & silver queen (Artemisia ludoviciana Bu iki yağın kombinasyonu cildin hassas bakımıve rahatlaması için kullanılır.
Adaçayı Salvia sclarea “zindelik yağı” güçlü kokusundan dolayı ürünleri kokulandırmada, özellikle cildin  ve duyguların rahatlaması için kullanılır.
Selvi Cupressus sempervirens Haricen kullanımda sekresyonu azaltır, spor yaralanmalarında veya selülitte kullanılır. “sıkılaştırıcı yağ”.
Eucalyptus Eucalyptus globulus Temel olarak “nefes solunum yağı” olarak adlandırılabilir– mukolitik etkisinden dolayı mukusun atılmasına yardımcı olur. Solunum ve ilk yardımda kullanılan yağlardan biridir.
Günlük Frankincense), Boswellia carteri Binlerce yıldır resin olarak kullanılan derin özellikleri olan spiritual bir yağdır. Buharı solunur “maneviyat yağı”.
Sardunya Pelargonium graveolens “güzellik yağı” – tüm cilt türlerinin bakımı için. Herbal ve çiçek kokusuyla ürünlerin daha değerli kılar. Biraz sıkılaştırıcı ve oldukça tonik özelliktedir.
Ardıç Juniperus communis Diüretik ve fazla sıvının atılımını kolaylaştırdığı için iyi bir masaj yağıdır. Ayrıca solunalarakta kullanılır. “ödem yağı”
Lavanta Lavandula angustifolia her zaman  “yağların ilk akla geleni”dir. Bebek kullanımı için yeteri kadar hassas, bulantı için yeteri kadar güçlüdür ve her konuda kullanılabilir.
Lavandin Lavandula x intermedia – CT borneol from CA Lavantadan sonra “akla gelen ikinci yağ”, lavanta gibi güçlü yapısından dolayı herşey için kullanılabilir ve immun sistem güçlendiricidir.
Lemon Citrus limon Kilo vermede diyette ve dışardan kullanılır, sıkılaştırıcı, tonik ve antiseptiktir – “incelme yağı”.
Mercanköşk (Marjoram), Origanum majoran “rahatlama & ağrı giderici yağ”, bazı tipleri rahatlama içinken, diğerleri hayli antibakteriyeldir. Kullanılan türüne dikkat edilmelidir.
Portakal kabuğu (Orange Peel), Citrus sinensis “tazelenme yağı” antiseptik, tonik ve infeksiyon gidericidir veya solunum sistemi için uygun şekilde ağızdan alınabilir.
Palmarosa Cymbopogon martinii var. motia “Antifunga yağl”,Mercanköşk ile kullanımı mükemmel doğal korumasağlar. Soft kokusuyla kalbi sakinleştirir, heyecanı yatıştırır.
Silhat Pogostemon cablin Parfümeride kullanılan eski yağlardandır ve yorgunluk için, kuru ve kırışık ciltler için kullanılır. Yenileyici özelliğinden dolayı “yaş ve hararet yağı”.
Nane Mentha x piperita Yatıştırıcı ve ağrı kesicidir. Hem ağızdan alınabilir hem de harici kullanılabilir. Sindirimi kolaylatırır ve yatıştırır. “sindirimin yağı”
Gül (Rose, Rosa spp.) Gülyağının pekçok türü vardır, tüm ciltlerin bakımı içindir ve “kalbin yağı’”dır. Başağrısını giderir, duyguları yatıştırır ve kalbi iyileşmesinde etkilidir.
Biberiye Rosemary, Rosemary officinalis CT Cineol Çalışacağınız veya uyanık olmanız gereken durumlarda koklayacağınız en iyi yağ, bazı tipleri stresten kurtarıcıdır. “uyarıcı yağ”.
Sandalağacı Santalum spicatum “Deodorant yağı”. Deodorant olarak dışardan, sakinleştirici olarak ağızdan kullanılır. Akne ve kellik gibi deri hastalıklarında etkili olur.
Nane (Spearmint), Mentha spicata Orta derecede uyarıcı, antidepresant; nanenin mutlu etmekle ilişkisi olduğu için “neşe yağı” denir.
Ladin/çam/köknar Picea/Pinus/Abies Her türlü solunum problemleri içindir. Kozalak ve iğneden elde edilen yağ solunum için ve havayı tazelemek için en iyi çözümdür. “hava yağı”
Tea Tree Melaleuca alternifolia “iyileştirici yağ”, her türlü yanık,kesik, akne, iltihap, böcek ısırması için dışardan kullanımda iyi bir çözümdür.
Ylang-Ylang Cananga odorata Rose Geranium’un yanısıra “kadınlar için”; cilt bakımı, duygusal dalgalanmalar da sakinleştirici, az antiseptiktir ve harika bir tonik yağdır. Citrus ile parfümeride ve sabun yapımında kullanılır.
Kekik Thymus vulgaris Uyarıcı, ısıtan, tıbbi olarak hem ağızdan alınabilir hem de dışardan uygulanabilir, hem yağı hem bitkisi çok amaçlı kullanılabilir. “Anti-Bakteriyel yağ”
Kaynak: Jeanne Rose The Aromatherapy Seminer
Reklam