Karanfilin Faydaları I

Karanfilin Faydaları I

Karanfil yağını bir önceki yazımda da bahsetmiştim. Özellikle antimikrobiyal, antiseptik, antiviral ve afrodizyak etkileri ile yeni takıntım. Sandalwood, yasemin, Ylang Ylang, Itır çiçeği ve Aloe Vera da diğer takıntılarım arasında. Ancak bugün yine konumuz karanfil yağı.

Karanfil yağı, diş ağrıları, hazımsızlık, öksürük, astım, başağrısı, stres, tansiyon gibi hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılabilir bir yağdır. Başlıca kullanım yeri ise diş ve diş eti bakım unsurlarıdır. Bu güzel özellikleirnden dolayı çoğu diş macunu ve ağız bakım ürünü karanfil içerir.

Karanfil dört mevsim solmayan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Afrika’da adına KARAFOO da denir. Ağacın çiçeği karanfil “bud” medikal özellikleri nedeniyle önemlidir. Hindistan ve Çin’de 7-8 ci yüzyıllardan beri geleneksel tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Bugün halen yemeklerinde de kullanılmaktadır.

Karanfil, kalsiyum, HCl, Demir, Fosfor, Sodyum, Potasyum, A ve C Vitaminleri açısından zengindir.

Karanfilin sağlık alanınd akullanımı aşağıdaki şekillerde sıralanabilir:

Ağız ve Diş Bakımı: Bakteri öldürücü etkisinin yanında, ağız ve diş ağrılarını kesici etkisi, dişeti acısını alması ve ağız ülserlerini önlemesi nedeniyle oral bakımda bir numaradır. Gargaraların tamamında kullnaılan Eugenol’i doğal olarak içerir. Boğazı rahatlatmada karanfil yağı/esansiyel yağı içeren karışımlar kullanılır. Karanfilin hoş tadı, kokusu da nefes kokusunu almada kullanılır. -Burada anmadan geçemeyeceğim. Edirne doğumluyum ve Isparta’nın ardından Anadolu(orta okul) ve Fen Lisesi’ni Edirne’de okuduğumdan anıları çoktur. Eğlence mekanları boldur ve sabaha karşı işkembecileri meşhurdur. Hem de Selimiye Caminin yanında. Edirnemin işkembe çorbacısı, yada ciğercisinden çıkarken kasada bulunan karanfiller. Benim için çok özel gençlik anıları, Elçin Özdemir, Deniz Bulut’a selam olsun, can dostum Özge Oral rahmet içinde uyu, seni çok özledim,sensiz bu hayat çok zor geçiyor ama seni hiç unutmadım ve seni çok seviyorum-

Karanfil yağı diş çürükleri için de iyi bir uygulamadır. Geleneksel olarak hintliler bir pamuğa damlatıp uyumadan önce diş etlerine bastırıp yatarmış. 3-5 günde iyileşirmiş. Diş hekimleri karanfili çinko oksit ile birleştirerek kanal tedavisine alternatif de üretmişler. Yalnız dikkat karanfil yağı yakıcıdır. Açık yaraya sürülmez ve ağzınızda yanlış / dikkatsiz kullanımda yanıklara yol açabilir.

karanfil agaci

Karanfil Ağacı

Enfeksiyon Tedavisinde Karanfil yağı: Antiseptik özellikleri nedeniyle, çarpmalarda, keilmelerde, mantar ve atlet ayağı, burkulma  gibi alanlarda da sıklıkla tercih edilir. Bit ve pire uzaklaştırmada da güvenle kullanılabilir. Karanfil yağı esansiyel halde çok kuvvetli olduğundan seyreltilerek kullanılması gerekir. Ve hassas ciltlerden uzak tutulmalıdır.

Cilt Bakımı: Antibakteriyel özellikleri nedeniyle Akneye meyilli ciltlerde kullanımı vardır

Stres: Karanfil yağı afrodizyak yağlardandır. Bu yüzden doğal bir rahatlatıcıdır. Beyinde uyarıcı etkisi vardır ve beden ve zihin yorgunluğuna birebirdir. Insomnia hastaları için de rahatlatıcıdır. Hafıza kaybı, depresyon ve başağrılarına iyi gelir. Başağrısı için tuz ile karanfil yağı karıştırılarak şakaklara masaj yapın. Başağrısına iyi gelecektir.

Reklam

Karanfilin Faydaları I” için bir yanıt

  1. karanfil yağını hiç kulanmadım ama karanfili soğuk algınlığındaki boğaz ağrısında günde birkaç tane olmak üzere çiğneyip yutmak da boğazdaki mikropları kırıyor diye duymuştum.denedim, iyi geliyor. tadı biraz acı ve yakıcı ama iyi geliyor, bu da aklınızda bulunsun;)

    Beğen

Yorumlar kapatıldı.