Fas hükümeti tarafından ülkedeki camilerin elektrik tüketiminin düşürülmesi ile bu tüketimin bir bölümünün güneş enerjisinden sağlanmasına yönelik bir çalışma başlatıldığı bildirildi.
Fas Enerji ve Çevre Bakanlığı ile Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile ülkedeki camilerde tasarruflu ampüller kullanılması ve camilerde güneş elektriği sistemleri kurulumları sağlanması hedefleniyor.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada ülkedeki 15 bin caminin yıllık elektrik masrafının 3.5 milyon avro düzeyinde olduğu belirtilirken, ilk etapta 1,000 camide başlatılacak çalışma ile bu faturanın yüzde 40 oranında düşürülmesinin hedeflediği kaydedildi.
Enerji ithalatçısı konumunda bir ülke olan Fas halihazırda enerji talebini yalnızca yüzde 8 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabiliyor. Bununla birlikte ülkede özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanında gerçekleştirilecek 4,000 MW düzeyindeki projeler sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin elektrik üretim kapasitesindeki payının yüzde 42 seviyesine yükselmesi planlanıyor.
Ülkede yapımına başlanan ve ilk bölümünün 2015 yılında devreye girmesi, 2019 yılında da tam kapasiteye ulaşması planlanan 500 MW’lık Ouarzazate güneş enerjisi santralinin ise 2020 yılında tek başına ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 18’ini karşılaması öngörülüyor.
Fas’ta nisan ayında ilk bölümü devreye giren ve ekim ayında tam kapasiteye ulaşacak Tarfaya rüzgâr enerjisi santrali ise tamamlandığında ulaşacağı 300 MW’lık kurulu güç ile Afrika’nın rüzgâr enerjisi alanındaki en büyük projesi olacak.
———-
İspanya’da nisan ayında elekrik üretiminin yüzde 77.8 oranında karbon salımı yaratmadan sağlandığı bildirildi.
İspanya elektrik dağıtım şirketi Red Electrica De Espana (REE) tarafından açıklanan verilere göre geçen ay ülkede 18,608 GWh düzeyinde elektrik üretimi gerçekleşti.
Bu üretimin yüzde 20.5’ine denk gelen 4,011 GWh’lık kısmı rüzgâr enerjisi santralleri tarafından karşılandı.
Bu dönemde güneş enerjisinin ülkenin elektrik üretimindeki payı yüzde 6.3 olurken, türlerine göre ise güneş elektriği sistemlerinin toplam üretimdeki payı yüzde 3.9, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrallerinin payı ise yüzde 2.4 düzeyinde oldu.
Ülkedeki hidroelektrik santrallerinin nisan ayı elektrik üretimindeki payı yüzde 25.2, nükleer enerji santrallerinin payı ise yüzde 25.8 oldu.