Bundan 8 yıl önce Kağıt Geri Dönüşüm Fabrikasında üretim mühendisi olarak işe başlamıştım. Çocukluğumdan beri çevreci ruhum mühendislik okurken yaşadığım heyecan yaptığım çevreci ödevler ve bulduğum bu iş ile iyice heyecanlanmıştım.
Atık kağıt geri dönüşümünde proses şu şekilde işliyor. Çöplerden gerek kağıt ayıklayan adamlar gerekse işyerlerinde kaynağında ayrılmış kağıt atıkları kağıt toplayan firmalarca tonlarca miktarda toplanıp. 1 er tonluk balyalar halinde sıkıştırılıyor.
Bunlar kağıt kabul eksperlerine getirilerek fiyatları belirleniyor. Her kağıt geri dönüşüm için aynı kalitede değil buna göre de fiyatlandırılması yapılıyor. Hani biz evdeki gazeteleri biriktirirdik de babamın işyerindeki toplama istasyonuna görütrürdük ya, o biraz fazla hayalmiş, çünkü gazeteler fazlaca boya içerdikleri ve yapısal olarak kalitesiz kağıttan üretildikleri için eksperlerce en az istenen kağıtlar arasında. 1. sınıf ofis kağıtları ise en güzellerinden. Beyaz kağıtlar yeni üretilmiş, tekrar tekrar proses edilmemiş olduğundan ve deinking prosesinde çok fazlaca işlem görülmesine neden olmadığından çok pahalıdır.
Ben işimin ilk günlerinde konveyör önünde fazlaca vakit geçirirdim. Kitaplar, hiç açılmamış dergiler, mektuplar, faturalar.. Neler neler.. Peki balyalar içinden çıkanlar sadece kağıtlar mı?Hayır..Balya içine ağırlığı tututurmak için büyük kayalar koyanlar, direksiyon, ayakkabı, metal parçalar, fren balataları, çizmeler neler çıkıyordu neler..
Prosesin ana hedefi, atık kağıttan yabancı maddeleri ayırarak, onu liflerine ayırıp rengine ve üretmek istediğimiz kağıt çeşidine göre ıslatıp sonra da yapıştırıp sheet şeklinde bir form oluşturarak tekrar rulo şeklinde sarmak kurutmak ve satmak.
Kalınlıkları ve renklerine ayrıca ebatlarına göre karton kağıdı yapmak için kullanılıyor bu geri dönüşüm prosesi. Geri dönüşüm tuvalet kağıtları da var tabi ama nedense Türkiye’de bu ürünler pek tutmadı. Popomuzu kurulamak için bile ağaçları kesmeliyiz öyle dimi??
Konveyörde balyaların demirleri kesilir ve Pulper denilen (bir çeşit tencere gibi düşünebilirsiniz) kazana kağıtlar alınır. Otomatik dozaj sistemi üzerine ılık su ilave ederek bu kazanda rondo misali kağıtları ıslatarak parçalar.. Bu arada içinde ne varsa onları da parçalar..
Ardından metal ayırma tankı, sarsak elekler, ve süzeler vasıtasıyla içindeki platikler, metal parçalar vb küçük parçalar da kağıttan ayrılarak hatlar vasıtasıyla kağıt makinesine taşınır. Hamur hazırlama kısmında reject hattı denen hat sıkça tıknarı ve durmaya sebep olur çünkü her yer çöp.
Eğer beyaz kağıt yapılacaksa beyazlatıcı kimyasallar ve sıcak ha çalışır ve ortam hiç olmadığı kadar sıcak olurdu. Beyaz hat sipariş oldukça zaman zaman çalışan bir sistemdi. Continous ve Batch sistemler de diyebiliriz. Kahverengi hat ise sürekli çalışır ve hamur üretir. Buradan ayrılmış temiz kağıt (sulu kağıt çamuru diyebiliriz) kağıt makinesine yola çıkar. Orada ise düz bir şerit halinde beslenerek bu sulu karışım kurutularak düz bir şekil verilmeye ve parçalanmış kısımlar nişasta çözeltisi ile tekrar yapıştırılmaya başlar. Sonunda istenen nem düzeyine dek kurutma sağlanır ve laboratuvar uygunluk testlerinden sonra kağıt depoya kaldırırlır. Bu sayede atık kağıtlar doğaya kesilmemiş ağaçlar olarak kazandırılmış olur.
Bu Kağıt rulosu sonra karton ambalaj yapan firmalara sunularak bizim origami sektörüne sunulur 🙂
Bugün de proses bilgisi paylaşmak istedim umarım beğenmişsinizdir. Proses bilgisis paylaşmaya devam edeceğim.
Sevgiler
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.