SABUNAGACI YETISTIRMEK

sabunagaci kucuk

Yüzyıllardır Himalaya Dağları’nın eteklerindeki yetişen Sabun Cevizi (Sapindus Mukorossi) Meyvesi, yerli halk tarafından ilkel yöntemlerle toplanarak çekirdekleri çıkarılıp güneşte kurutulur. Yüzyıllardır bu bölge insanı temizlik ihtiyaçlarını, içerdiği saponin maddesi sayesinde doğal bir deterjan görevi gören Sabun Cevizi (Sapindus Mukorossi) Meyvesini kullanarak gidermişlerdir. Dünyada bir çok isim ile bilinir. Bunlardan bazıları; soap nuts, sapindus mukorossi, soap berry, wash nut, waschnuss, ritha, sabun ağacı, sabun ağacı meyve kabuğu, sabun meyvesi .

Sabun Cevizi Tohumu SABUNAĞACI TOHUMLU SABUN CEVIZI olarak bulunmaktadır. Tohumlu Sabun Cevizini hafif ılık suda bekleterek (yada hızlıca kaynatarak) bıçak ile yumuşayan kabukları ayırarak tohumu içinden çıkarınız. Yumuşayan kabuklarda deterjan olarak direk kullanıma uygundur, saponini salınmış hazır sabun cevizleridir yada sabun cevizi sıvısı yapımı için çekirdekleri çıkarılınca kaynatmaya devam edebilirsiniz.

Sabun Cevizi (Sapindus Mukorossi) Ağacı Tohumununa aşağıdaki talimatları uygulayarak %80 olasılıkla fide elde edebilirsiniz.

Seedling_e3336a03e9

Fide Eldesi için yapmanız gerekenler:

1. Öncelikle tohumun üzerindeki sert, koruyucu tabakayı inceltmek/zayıflatmak için bir zımpara kağıdı veya bir eğe ile ( veya bir beton yüzeye sürterek) tohumun yüzeyini inceltin. 24 saat süre ile sıcak suda bekletin. Su kaynar olmamalıdır. Suda bekletmenin amacı kabuğun içindeki embriyonun su ile genişlemesini sağlayıp dış kabuğu çatlatmasına yardımcı olmaktır.

2. Suda yeterince beklemiş Tohumu derin bir saksı içerisindeki toprağın yaklaşık 2,5 – 3 cm. altına gömün. Saksıda kullanılan toprak yeni olmalıdır daha önce başka bir bitkinin yetiştirilmesinde kullanılmamış olmalıdır. Tohumu ekmek için bahar aylarını veya yaz başları tercih edilmelidir. Tohum başına bir saksı kullanın. Tohum fide haline gelene kadar saksıyı muhafaza etmek için doğrudan güneş görmeyen gölgeli bir yer seçin.

3. Saksıdaki toprağı her zaman nemli olması için bolca sulayın. Topraktaki suyun ideal miktarda olup olmadığını öğrenmek için toprağın  4-5 cm.  derinliğe kadar nemli olduğunu gözlemleyin. Sulamalar arasında toprağın yüzeyinin kurumasına izin verin. Yüzeyin su ile dolu olması mantar oluşmasına ve böylelikle de tohumun çürümesine neden olabilir.

4. Çimlenme olana kadar toprağı gübrelemekten kaçının. Tohumun çimlenmesi için 1 ile 3 ay gibi uzun bir zaman gerekmektedir. Çimlenmeden yaklaşık 1 ay sonra fidenin boyu yaklaşık 30-40 cm. e kadar uzayabilir. Bu uzamadan sonra büyüme yavaşlayacaktır. Saksıyı güneş gören bir yere taşıyın ve sık sık sulamaya devam edin.

5. Çimlenmden yaklaşık 3 ay sonra fide toprağa aktarılabilir. Toprak olarak tercihen killi ve tınlı toprak (Tınlı toprak; yarıdan fazlası kum ve %30-50 arasında kilden meydana gelir) Ekilecek yer için her zaman güneş alabilecek bir yer seçilmelidir. Bitkinin köklerine zarar vermeden toprağıyla birlikte saksıdan yavaşça sökün. Toprakta açılan derin çukura aktarın ve sulayın. Belli aralıklarla sulamaya devam edin. Sabun Cevizi (Sapindus Mukorossi) Ağacı yaklaşık 9-10 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Sabun Cevizi Ağacı, diğer adlarıyla sabun ağacı, ritha, Sapindus Mukorossi tropikal/subtorpikal bölgelerde yıllık 150-200 cm yağış alan sıcak iklimlerde yetişir. 25 metreye kadar uzayabilir ve 90 yıl kadar yaşayabilirler. Bu ağaçlar oldukça dayanıklı olup bakım gerektirmez.

Plant_Fellows

Reklam